Voordelen van mediation

Mediation wordt steeds vaker ingezet als methode om tot oplossing van een conflict te komen. Mediation heeft als voordeel dat je niet (verder) in gevecht gaat met elkaar, maar via gesprekken onder leiding van de neutrale en onpartijdige mediator zoekt naar een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is.

 

We hebben wat voordelen op een rijtje gezet:

  • Minder kostbaar
  • Bespaart tijd
  • Oplossingsgericht
  • Toekomstgericht
  • Minder stressvol
Mediation is minder kostbaar

Bij een juridische procedure zijn vaak twee advocaten betrokken en dat kan best een kostbare aangelegenheid worden. Mediation is vaak aanzienlijk goedkoper; er is namelijk maar één mediator en de kosten van de mediation zijn vaak lager dan die van een advocaat en kunnen worden gedeeld.

Mediation bespaart tijd 

Een conflict wordt middels mediation vaak heel wat sneller opgelost dan via een juridische procedure. Zo’n procedure kan vele maanden duren. Een mediation traject duurt minder lang, gemiddeld 3 tot 5 sessies van zo’n anderhalf uur.

Mediation is oplossingsgericht

Mediation is erop gericht om een oplossing te vinden die voor beide partijen passend is. Doordat mediation oplossingsgericht is en er gezamenlijk een oplossing wordt gezocht en gekozen, zal deze langer standhouden.

Mediation is toekomstgericht

Mediation sluit het verleden af en kijk naar de toekomst. Bij juridische procedures komt er een uitspraak waar partijen het individueel mee moeten doen. Hoe men gezamenlijk verder moet komt niet aan de orde. Mediation zoekt naar wat partijen bindt en op welke manier zij met elkaar verder kunnen.

Mediation is minder stressvol

Mediation is veel minder stressvol vanwege de korte tijdsduur, maar ook omdat partijen minder afhankelijk zijn van derden. Zelf bepalen wat er gebeurt, geeft partijen meer grip op de procedure. Dat werkt gewoon beter.