De Mediator als moderne Ariadne

De oudst bekende labyrinten werden al 4.000 jaar geleden in steen gekerfd. Een bekende oude labyrint-mythe is die van Theseus, die met behulp van de draad van Ariadne in staat was uit het labyrint van de Minotaurus op Kreta te ontsnappen.

Een labyrint bestaat in feite uit een lang slingerend pad, naar een einddoel.

Wij hebben voor het labyrint gekozen vanuit twee verschillende perspectieven:

  1. Mensen in conflictsituaties hebben vaak het gevoel dat ze in een doolhof, een labyrint terecht zijn gekomen. De uitgang is moeilijk, of naar hun gevoel, niet te vinden. Maar er is altijd een uitgang, dat weten we ook. Stel je maar eens voor dat je er even boven uit zou kunnen stijgen, dan wordt dat meteen duidelijk. Maar over die heggen, muren kijken en andere paden inslaan, is best lastig. Met de juiste begeleiding van een professionele mediator lukt het vaak er op een goede manier uit te komen. Met nieuwe perspectieven als resultaat.

 

  1. Een labyrint legde men vroeger aan met als doel het lopen van een pad om zo reinheid van binnen te krijgen, en om de komende tijdsperiode met nieuwe inzichten weer goed aan te kunnen. Dit proces deed men geregeld zodat het energieniveau steeds hoger werd. Door het labyrint te lopen, loopt ieder een eigen pad, waarbij je je bewust wordt van je denken, voelen en handelen. Voor iedereen is dit een eigen pad terwijl het materieel hetzelfde labyrint is. Het lopen van een labyrint kent veel overeenkomsten met het doorlopen van een mediationtraject.

Je loopt ieder je eigen pad, maar bent samen op weg.